ABIMATERJAL

MIS ON PÜRAMIIDSKEEM?

Püramiidskeemist saab kasu vaid tipp – Üheks sagedamini levivaks pettuse liigiks on püramiidskeemid. Püramiidskeemi liikmetele lubatakse kerget ja kiiret raha, kuid tegelikkuses jääbki see lubaduseks. Püramiidskeem meenutab ehituselt võrkturustamist, kuid püramiidskeemis ei saada tulu mitte toote või teenuse müügist, vaid uute liikmete hankimisest. Tüüpilises püramiidskeemis tasub uus liige liikmemaksu ning seejärel hakkab värbama uusi liikmetasu maksvaid liikmeid. Nimetatud skeemi läbivaks ideeks on üha uute ja uute liikmete juurdesaamine läbi aktiivsete alumiste tasandite liikmete, kelledele makstavad liikmetasud kanduvad ülemistel tasanditel olijatele. Alumistel astmetel olijad liiguvad vastavalt “teenete” arvule automaatselt kõrgemale tasemele, kus suureneb ka nende potentsiaalne osalus teiste poolt makstavate liikmetasude jagamisel. Jäetakse mulje, et uusi liikmeid saab ja tulebki leida lõputult, tegelikkuses aga hajuvad püramiidskeemid mingi aja möödudes ning alumistel tasemetel olijad jäävad ilma nii oma sissemaksust kui ka lubatud teenistusest.

LUGEMISEKS

Tarbijakaitseamet: eri müügiskeemidesse tuleks suhtuda ettevaatusega
Tavatöö kõrvalt lisaraha teenimiseks tööotsa otsides võivad jääda silma eri müügiskeemid, milles osalemisel paistab raha tulevat kätte kerge vaevaga. Tarbijakaitseamet paneb inimestele südamele, et sellistesse skeemidesse tuleks suhtuda ettevaatusega ja teha endale selgeks, kas tegemist on keelatud püramiidskeemi või lubatud soovitus- ja võrkturundusega.

Hoiatus: püramiidskeemid meelitavad inimestelt raha
Tavatöö kõrvalt lisaraha teenimiseks tööotsa otsides jäävad inimestele silma eri müügiskeemid, milles osalemisel lubatakse raha kätte kerge vaevaga. Tarbijakaitseamet hoiatab, et sellistesse skeemidesse tuleb suhtuda ettevaatusega ja teha endale selgeks, kas tegemist on keelatud püramiidskeemi või lubatud soovitus- ja võrkturundusega.

ETTEVAATUST!

Uus püramiidskeem kutsub liituma salaühinguga
Tarbijakaitseameti andmetel on Eestisse jõudnud uus püramiidskeem GIN, mis lubab sellesse salaühingusse kuuluvatele inimestele juurdepääsu erilisele informatsioonile, mis õpetab, kuidas saada rikkaks ja saavutada kõik see, millest sa iial unistanud oled.

Klubi värbas püramiidiskeemi kliente metodisti kirikus
Väidetavalt petturlikku püramiidskeemi rakendav organisatsioon FXClub on ETV saate Pealtnägija andmetel korraldanud värbamiskoosolekuid Tallinnas metodisti kirikus.

Võrkturundus ehk MLM

MLM ehk võrkturundus või otsemüük (Multi-Level Marketing, Network Marketing, Direct Selling, Referral Marketing) on paljude ettevõtete poolt kasutuses olev turundusskeem, kus pakutakse inimestele võimalust teenida nende toodete müügi pealt ning lisaks sellele ka teiste müüjate tehtud müügi pealt, kelle nemad on selle ettevõtte programmi toonud.
Koostame lehte. Aita koguda viiteid ja juttu!